Decathlon - Alles voor je fiets

Omega vetzuren

Vetten zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Bepaalde vitaminen zijn enkel binnen te krijgen door het eten van vetten. Echter eet men vaak te veel en de verkeerde vetten, namelijk verzadigde vetten. Belangrijk voor het lichaam zijn de omega vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren, ook wel essentiële vetten omdat men ze niet zelf kan aanmaken en ze dus via voeding binnen moet krijgen. Deze onverzadigde vetzuren worden onderverdeeld in omga 3-, omega 6- en omega 9-vetzuren. Maar waarin verschillen omega 3-, Omega 6- en Omega 9-vetzuren nu eigenlijk? En waarom zijn ze zo belangrijk?

Belang omega vetzuren

Omega vetzuren hebben een positieve invloed op onze gezondheid. Niet alleen op onze lichamelijke conditie, maar ook onze geestelijke conditie wordt positief beïnvloed. De omega vetzuren zorgen voor een normale functie en structuur van de celmembranen, die belangrijk zijn voor zuurstoftransport en energie overdracht aan de cellen. Ook zorgen de vetzuren voor de vorming van hormoonachtige stoffen die stofwisselingsprocessen aansturen en een rol spelen bij allergische reacties en ontstekingen.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn afkomstig van plantaardige of dierlijke bronnen. Het meest bekende plantaardige omega 3-vetzuur is alfa linoleenzuur (ALA). ALA is een essentieel vetzuur dat het lichaam niet zelf aan kan maken. Je moet dit vetzuur dus binnenkrijgen door je voeding. ALA vind je terug in plantaardige oliën en in kleinere mate in noten en bepaalde groentes. De meest bekende dierlijke omega 3-vetzuren zijn de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docasahexaeenzuur (DHA). Deze visvetzuren worden voor een zeer klein door door je zelf aangemaakt uit ALA, maar om dit aan te vullen is voeding een belangrijke bron voor EPA en DHA. Deze vetzuren vind je vooral terug in vis, schaal- en schelpdieren. 

Omega 6-vetzuren

Ook omega 6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Maar ze zijn minder sterk onverzadigd dan omega 3-vetzuren. De meest bekende omega 6-vetzuren zijn linolzuur en archidonzuur. Linolzuur vind je vooral terug in plantaardige oliën, margarine, noten en zaden. Ook linolzuur kun je enkel uit voeding halen, het is een essentieel vetzuur. Archidonzuur zit voornamelijk in vlees. Dit is echter een minder gunstig vetzuur. Het kan namelijk ontstekingsbevorderend werken.

Omega-9 vetzuren

Omega 9-vetzuren zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Dit betekend dat het vetzuur bestaat uit één dubbele binding. Het meest bekende omega 9-vetzuur is oliezuur. Voedingsmiddelen als noten, notenolie en olijfolie bevatten veel oliezuur. Doordat omega 9-vetzuur geen essentieel vetzuur is, kan je lichaam het zelf aanmaken. Omega 9 verlaagt het cholesterol en stimuleert de elastische celwand. 

Supplementen

In sommige gevallen is het nodig om omega vetzuren supplementen te nemen. Omega 3- en omega 6-vetzuren kunnen onmogelijk door het menselijk lichaam worden aangemaakt. Vandaar dat het noodzakelijk is om voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen middels voeding. Zelfs als je specifiek voedingsmiddelen inneemt waarin veel van deze vetzuren te vinden zijn, is het mogelijk dat je de aanbevolen hoeveelheid niet behaald. Dan kan je deze hoeveelheid aanvullen met supplementen.

Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen
De populairste artikelen
De nieuwste artikelen