Decathlon - Alles voor je fiets

Krachttraining

Tijdens krachttraining train je je spieren om meer kracht op te bouwen. Doordat je je spieren door de bepaalde  oefeningen ietwat beschadigt, herstellen ze vervolgens sterker dan dat ze voorheen waren. Door dit proces te herhalen met steeds zwaardere gewichten, bouw je op lange termijn spiermassa op. 

Voordelen krachttraining

Niet iedereen doet aan krachttraining om grote spierballen te krijgen. Er zijn voldoende andere redenen om aan krachttraining te doen. Het heeft namelijk ook vele voordelen voor je gezondheid. Hier staan voordelen van krachttraining voor op een rijtje.
– Het geeft je meer zelfvertrouwen
– Het zorgt voor een gezond en energiek gevoel
– Het is een geschikte manier om af te vallen – hoge calorieverbranding 
– Het versterkt je botten
– Het verkleint de kans op verschillende aandoeningen op latere leeftijd
– Het verlaagt je bloeddruk
– Het zorgt ervoor dat je sterker wordt en spieren ontwikkelt

Soorten krachttraining

Krachttraining is over het algemeen in te delen in twee soorten. Allereerst zijn er compound oefeningen. Dit zijn oefeningen die zich richten tot meerdere spieren. Hierdoor worden niet alleen de hoofd spieren, maar ook andere kleine spiertjes bij de bewegingen gebruikt. Een goed voorbeeld is een push-up. Tijdens het doen van een push-up train je je borst, schouders én triceps. Deze oefeningen zijn zeer effectief wanneer je krachttraining gebruikt om af te vallen. Daarnaast zijn er isolatie oefeningen. Isolatie oefeningen richten zich juist op een enkele spier. Deze ene spier kun je dan zwaarder en sterker trainen dan bij compound oefeningen, maar de andere kleine spieren blijven vrijwel onbelast.

Krachttraining voor beginners

Als beginnende krachttrainer kan je nog wel eens voor bepaalde uitdagingen komen te staan. Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Allereerst moet je voor jezelf bepalen waarom je aan krachttraining doet. Doe je dit om meer spieren te ontwikkelen of wil je bijvoorbeeld afvallen? Daarnaast is nodig om trainingsmomenten voor je zelf te bepalen. Met ‘een keertje’ sporten kom je er namelijk niet. Zorg dat je iedere week een vast aantal uren in de sportschool doorbrengt. Ook is het belangrijk dat je een trainingsschema voor je zelf opstelt of laat opstellen door een professional. Met een trainingsschema alleen ben je er nog niet, zorg dat je de oefeningen goed leert zodat je geen blessures oploopt. Ook niet geheel onbelangrijk is het om je eetpatroon aan te passen en voldoende rust te nemen. Naarmate je vordert in de krachttraining kun je langzaam steeds meer gewicht toevoegen. Op deze manier blijf je je spieren prikkelen om te groeien. Als laatst is het belangrijk om je voortgang bij te houden. Hoeveel herhalingen heb je uitgevoerd en met welke gewichten heb je dit gedaan? Dit geeft niet alleen extra motivatie, maar zorgt er ook voor dat je geen willekeurige gewichten kiest.

Voeding voor krachttraining

Een veel gemaakte fout is om te denken dat krachttraining alleen plaatsvind in de sportschool. Ook naast het trainen is het namelijk belangrijk om je lichaam goed te verzorgen. Je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om na een training te kunnen herstellen. Daarom is het belangrijk dat je genoeg eiwitten eet. Ook zal je ‘witte’ koolhydraten moeten vervangen door volkoren koolhydraten en kunstmatige vetten door gezonde vetten. Verder doe je er goed aan om alcohol en tabak zo veel mogelijk te vermijden en voldoende water te drinken.

Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen
De populairste artikelen
De nieuwste artikelen