Decathlon - Alles voor je fiets

Aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Eiwitten worden door je lichaam afgebroken tot aminozuren. In totaal zijn er 22 soorten aminozuren die verdeeld kunnen worden in essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kun je enkel via voeding binnenkrijgen. Vandaar dat het van belang is om voeding te kiezen die bestaan uit voldoende eiwitten. Omdat iedere eiwitbron een andere samenstelling heeft en de hoeveelheid essentiële aminozuren verschilt per eiwitbron, is het van belang om verschillende eiwitrijke producten te nuttigen. 

Werking aminozuren

Aminozuren zijn bij verschillende lichaamsprocessen van belang. Allereerst zorgen aminozuren voor de aanmaak van nieuwe cellen. Ook zorgen deze zuren voor de aanmaak van bindweefsel en de groei van gezonde botten. Daarnaast spelen aminozuren een rol bij wondgenezing en herstel, de spijsvertering en energieproductie. Aminozuren worden vaak gebruikt ter ondersteuning van de opbouw en het onderhouden van spieren. Als laatst zorgen aminozuren voor het vervoeren en opslaan van voedingsstoffen. 

Aminozuren als supplement

Wanneer je bepaalde voedingsmiddelen niet of te weinig eet, kan het zijn dat je te weinig essentiële aminozuren binnen krijgt. Dit komt doordat essentiële aminozuren niet door je lichaam aangemaakt kunnen worden. Wanneer dit het geval is, kan het nuttig zijn om het tekort aan te vullen en extra essentiële aminozuren in te nemen als supplement. Let er wel op dat je alleen supplementen met essentiële aminozuren inneemt, want niet-essentiële aminozuren worden voldoende aangemaakt door je lichaam zelf. 

Branched Chain Amino Acids – BCAA

Branched Chain Amino Acids is Engels voor vertakte keten aminozuren. BCAA bestaat uit drie essentiële aminozuren, namelijk Leucine, Isoleucine en Valine. Deze vertakte keten aminozuren zijn ten eerste voordelig bij spiergroei doordat deze direct in het bloed terecht komen. Daarnaast vertragen de BCAA’s spiervermoeidheid en zijn ze dus effectief bij het sporten. Als laatst bieden de BCAA’s bescherming tegen spierafbraak. Dit komt doordat er bij intensieve training nu energie uit de BCAA’s wordt gehaald, die anders uit de spieren zou worden gehaald. 

Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen
De populairste artikelen
De nieuwste artikelen