Decathlon - Alles voor je fiets

Verminderde hart- en vaatziekten

Het wordt vaak herhaald: “voldoende beweging zorgt ervoor dat de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, botbreuken, psychische klachten en diabetes aanzienlijk kleiner wordt”. Maar wat doet voldoende beweging nu echt met je lichaam? Hierover meer in dit artikel!

Hart- en vaatziekten

Wat zijn de veel voorkomende klachten bij hart- en vaatziekten? Dit zijn: een te hoge bloeddruk, diabetes, een te hoog cholesterol gehalte en overgewicht. Dit zijn de meest bekende risicovormen bij hart- en vaatziekten. Wanneer je per dag genoeg beweegt, dan kan jij de benoemde risico’s flink beperken. Het bewegen verminderd namelijk het cholesterol gehalte, verlaagt de bloeddruk, verlaagt de aanwezige kans op diabetes en het helpt je natuurlijk bij het afvallen. 

Cholesterol

Beweging helpt enorm wanneer er gekeken wordt naar het cholesterol gehalte in het bloed. Je lichaam heeft de vechtachtige stof cholesterol nodig om bijvoorbeeld gal, hormonen en cellen te maken. Wanneer er geen tot te weinig wordt bewogen, dan kan het zijn dat het cholesterol gehalte in het bloed zal stijgen. Dit komt doordat cholesterol zich kan nestelen in de wanden van je slagaders. Doordat de vetachtige stof zich kan gaan nestelen, kan het voorkomen dat er vernauwing wordt veroorzaakt. 

Gezond gewicht

Het is bekend dat een gezond gewicht meerdere positieve effecten op je heeft naast het niet meedragen van overtollige kilo’s. Een gezond gewicht zorgt er ook voor dat je je beter gaat voelen, je eerder tot beweging aanzet en hierdoor is het behouden van een gezond gewicht, indirect een stuk makkelijker. Een gezond gewicht wordt voor een groot deel bepaald door wat er door de mond naar binnen komt, maar kan enorm worden geholpen door een gezonde portie beweging. 

Diabetes (suikerziekte)

Diabetes heeft voornamelijk te maken met je stofwisseling. Voldoende beweging zorgt er voor dat je stofwisseling ook harder en beter gaat werken. Daarnaast is het voor iemand die al last heeft van diabetes nog steeds beter om te sporten. Je stofwisseling wordt hier altijd beter door en wanneer je er al last van hebt, dan verminder je de kans op complicaties enorm door te blijven bewegen.

Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen
De populairste artikelen
De nieuwste artikelen