Decathlon - Alles voor je fiets

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is goed voor iedereen. Doordat handelingen tegenwoordig steeds minder inspanning vereisen, bewegen veel mensen te weinig. Mensen zijn steeds sneller geneigd de lift te nemen en de auto te pakken en daarnaast zijn vele handelingen geautomatiseerd. Door voldoende te bewegen worden spieren en gewrichten sterker en soepeler. Daarnaast helpt het bepaalde ziektes te voorkomen. Ook stimuleert het de ademhaling en bloedsomloop en verlaagt het de bloeddruk en het cholesterol- en suikergehalte. Kortom, genoeg redenen om aan voldoende lichaamsbeweging te doen.

Wat is een CrossFit box? 11-04 Wanneer we de term "CrossFit box" horen, komt bij velen meteen de vraag op: wat betekent dat precies? Een CrossFit box is simpel gezegd een sportschool gespecialiseerd in CrossFit, een i[...] Het verstevigen van je kracht met powerlifting 23-02 Bij fitness en gezondheid is powerlifting een discipline die steeds meer aan populariteit wint. Het is niet langer alleen voor de hardcore atleten in de sportschool, maar wordt nu omarmd door[...] Waarom bewegen bij Parkinson? 14-02 Parkinson, een neurologische aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft, heeft een diepgaand effect op het dagelijks leven van degenen die ermee leven. Naast de bekende symptomen zoals trill[...] De voordelen van krachttraining voor de gezondheid 18-12 Krachttraining heeft veel meer te bieden dan alleen het opbouwen van spieren. Het is een sleutelcomponent van een gezonde levensstijl met een breed scala aan voordelen voor zowel fysieke als menta[...] Roeitrainer: de perfecte manier om thuis te sporten 07-09 Blog Introductie: Als je op zoek bent naar een effectieve manier om thuis te sporten, dan is de roeitrainer misschien wel de perfecte keuze voor jou. Roeien is een geweldige cardio workout en kan [...] Welke uitdagende sporten zijn er? 22-11 Heb je een drukke kantoorbaan? Je hersenen zijn hard aan het werk, maar verder breng je de dag voornamelijk staand of zittend door. De meeste mensen met een kantoorbaan zijn op lichamelijk vlak ni[...] Wat moet je weten over een burn-out? 18-11 Vaak is een burn-out niet iets wat van de ene op de andere dag inslaat. Geleidelijk sluipt een burn-out je leven binnen als gevolg van uitputting en vermoeidheid. Je voelt je lusteloos, hebt geen [...]
Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen

Voldoende lichaamsbeweging

Wetenschappers zijn continu bezig met het vraagstuk ‘wanneer beweeg je voldoende?’. Het blijft een lastig vraagstuk aangezien bepaalde beweegnormen die voor de een teveel zijn, voor een ander te weinig kunnen zijn. Om deze reden hebben deskundigen van de Gezondheidsraad enkele richtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen gelden voor volwassenen en ouderen. Ten eerste: voorkom veel stilzitten. Ook wordt voorgeschreven om minsten 150 minuten per week aan matig intensieve inspanningen te doen verspreid over verschillende dagen. Dit zijn inspanningen als wandelen en fietsen. Ook wordt voorgeschreven om minsten twee keer per week oefeningen te doen die de spieren en botten versterken. Voor ouderen is het belangrijk om deze oefeningen te combineren met balansoefeningen. En als laatste: bewegen is goed, meer bewegen is beter. De richtlijnen zijn minima, en het is dus niet erg en zelfs goed om aan meer beweging te doen.

Psychologische voordelen

Lichaamsbeweging zorgt er niet alleen voor dat we gezond blijven en allerlei ziektes worden voorkomen, het brengt ook enkele psychologische voordelen met zich mee. Allereerst zorgt regelmatige lichaamsbeweging voor meer zelfvertrouwen. Dit komt doordat wanneer je dingen doet om je lichaam te verzorgen, je een positiever beeld van jezelf krijgt. Daarnaast zorgt voldoende lichaamsbeweging voor een verbetering in je uiterlijk. Ten tweede activeert lichaamsbeweging de endorfine productie. Endorfine zorgt voor een gevoel van geluk en zorgt ervoor dat fysieke pijn wordt verminderd. Ten derde vermindert het stress en angst. Dit komt doordat door lichaamsbeweging spierspanning wordt verminderd. Ook beschermt lichaamsbeweging de hersenen tegen cognitieve achteruitgang. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat de hersenen naarmate je ouder wordt goed blijven werken. Als laatste helpt lichaamsbeweging om verslavingen te bedwingen. 

Kortom, bewegen is goed voor je geest en lichaam. En nog belangrijker, aan voldoende lichaamsbeweging doen is niet moeilijk! Laat de auto eens wat vaker staan en pak de fiets, maak een wandeling tijdens je lunchpauze en neem wat vaker de trap.

De populairste artikelen
De nieuwste artikelen