Decathlon - Alles voor je fiets

Tips voor de beginnende krachtsporter 

Als je net begint in de wereld van krachttraining, voel je je misschien een beetje overweldigd. Er zijn zoveel verschillende oefeningen en technieken dat het moeilijk kan zijn om te weten waar je moet beginnen. In dit artikel geven we een aantal tips voor beginnende krachtsporters die je zullen helpen om op de juiste voet te beginnen!

Stel een doel

Voordat je met krachttraining begint, is het belangrijk dat je een doel voor ogen hebt. Wat hoop je met krachttraining te bereiken? Wil je je atletische prestaties verbeteren, spieren opbouwen of afvallen? Als je eenmaal een doel voor ogen hebt, kun je een programma ontwerpen dat je helpt dat doel te bereiken.

Maak een realistische planning

Een van de grootste fouten die beginnende krachtsporters maken is proberen te veel te doen in een te korte tijd. Het is belangrijk om langzaam te beginnen en je trainingsvolume geleidelijk op te voeren naarmate je meer aan krachttraining gewend raakt. Als je probeert te snel te veel te doen, zul je waarschijnlijk geblesseerd of opgebrand eindigen.

Wees consistent

Om resultaten van krachttraining te zien, moet je consistent zijn met je trainingen. Trainingen overslaan of lange pauzes inlassen zal je alleen maar terugzetten in je vooruitgang. Probeer elke week een paar dagen apart te zetten die je aan krachttraining kunt wijden en houd je zo goed mogelijk aan dat schema. Door consistent bezig te zijn met sport en voeding, bouw je het fundament voor je gezonde levensstijl.

Plan je trainingsdagen in

Als je nieuw bent met krachttraining, is het belangrijk om je trainingen van tevoren in te plannen. Dit helpt je op koers te blijven en zorgt ervoor dat je het meeste uit je trainingen haalt. Door vooruit te plannen kun je ook gebruik maken van dagen waarop je meer energie of motivatie hebt.

Kies het juiste trainingsschema

Er zijn allerlei verschillende krachttrainingsprogramma's die er zijn. Het is belangrijk dat je een programma vindt dat bij je doelen en schema past. Als je probeert af te vallen, zul je een ander programma willen dan iemand die spieren probeert op te bouwen. Er is geen one-size-fits-all benadering van krachttraining, dus zorg ervoor dat je een programma vindt dat voor jou werkt.

Wil je écht een goed trainingsschema? Ga dan aan de slag met een personal trainer / coach die je hierin ondersteunt. Samen leggen jullie de pijnpunten bloot en gaan jullie hier gericht mee aan de slag.

Begin met de basis

Als je nieuw bent met krachttraining, is het belangrijk om met de basis te beginnen. Leer de juiste vorm en techniek voor de belangrijkste lifts voordat je meer geavanceerde oefeningen probeert. Als je eenmaal de basisliften onder de knie hebt, kun je beginnen andere oefeningen toe te voegen om je trainingen interessant en effectief te houden.

Neem voldoende rust

Rust is een belangrijk onderdeel van elk krachttrainingsprogramma. Zonder voldoende rust zal je lichaam niet kunnen herstellen van je trainingen en zul je niet de resultaten zien waarop je hoopt. Zorg ervoor dat je minstens één dag per week vrij neemt van krachttraining en dat je elke nacht voldoende slaapt.

Wees niet bang om hulp te vragen

Als je nieuw bent met krachttraining, wees dan niet bang om hulp te vragen. Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen de basis te leren en op de juiste voet te beginnen. Praat met een personal trainer of coach, lees boeken of artikelen over krachttraining, of zoek op het internet naar informatie. Met een beetje moeite kun je alles vinden wat je nodig hebt om veilig met krachttraining te beginnen.

Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen
De populairste artikelen
De nieuwste artikelen