Decathlon - Alles voor je fiets

Vitamines en mineralen supplementen

Supplementen zijn producten in de vorm van pilletjes, poeders of drankjes. Deze producten bevatten een grote hoeveel vitamines, mineralen of een combinatie hiervan. Wanneer je een gezond en gevarieerd eetpatroon hebt is de kans erg klein dat je extra vitamines en mineralen nodig hebt. Je krijgt hiervan waarschijnlijk al genoeg binnen via je voeding. Een teveel hieraan kan zelfs schadelijk zijn voor jouw gezondheid. Voor sommige groepen kan het echter baten om hiervoor wel supplementen te nemen. Denk hierbij aan kleine kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Ook mensen die ervoor kiezen geen dierlijke producten te eten, zoals vegetariërs en veganisten komen vaker bepaalde vitamines of mineralen te kort. Verder kan een tekort aan daglicht er ook voor zorgen dat jij niet genoeg vitamines binnen krijgt. Wanneer je te weinig eet, of niet gevarieerd genoeg, bestaat ook de kans dat je een tekort hebt aan vitamines of mineralen. 

Heb ik supplementen nodig?

Zoals eerder gezegd, de kans dat jij een vitamine of mineralentekort hebt is er klein maar de kans bestaat natuurlijk wel. Welke symptomen hierbij passen is moeilijk te zeggen omdat dit afhankelijk is van welke stof jij een tekort hebt. Een vitaminetekort wordt echter vaak geassocieerd met vermoeidheid. Twijfel je? Laat dit dan controleren door een dokter en kies er niet zomaar voor om supplementen te gaan slikken. Je lichaam slaat alleen vitamines die oplosbaar zijn in vet op. Andere vitamines (oplosbaar in water) kunnen niet worden opgeslagen in het lichaam en plas je dus uiteindelijk weer uit. Dat betekent niet dat het slikken van vitamine en mineralen supplementen altijd een goed idee is. Voordat deze stoffen je lichaam weer verlaten via de urine kunnen ze namelijk schade aanrichten.

Schadelijke effecten

Wanneer je te lang te veel vitaminen binnen krijgt kan dit schadelijke effecten hebben voor je gezondheid. De meeste van deze klachten zijn tijdelijk en zullen verdwijnen wanneer je stopt met het slikken van de supplementen. Er zijn echter ook klachten die blijvend kunnen zijn. Als je een normaal eetpatroon hebt komt een schadelijk hoog niveau echter vrijwel nooit voor. Dit gebeurt alleen als je langere tijd voedingssupplementen slikt. Er zijn enkele supplementen op de markt die de maximale aanvaardbare bovengrens voor de inname van een bepaald soort vitamine overschrijden. Wanneer je er toch voor kiest om supplementen voor vitamines of mineralen te nemen, let dan op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en neem niet meer dan 100% hiervan. 

Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen
De populairste artikelen
De nieuwste artikelen