Decathlon - Alles voor je fiets

Pre-workout

Op dagen dat je geen energie en kracht hebt om te gaan trainen, kan een pre-workout dé oplossing zijn. Een pre-workout is namelijk samengesteld uit verschillende ingrediënten die zorgen voor een verbeterd energieniveau, meer kracht, sneller herstel en een toename aan uithoudingsvermogen. De ingrediënten bereiden je voor op de inspanning die komen gaat. Op deze manier kan je je beter focussen en kun je een zware workout gemakkelijker volbrengen. 

Pre-workout werking

Een pre-workout zorgt ervoor dat je langer en intensiever kunt trainen. Dit komt doordat de combinatie ingrediënten in een pre-workout ervoor zorgen dat je lichaam meer energie krijgt en dat je je beter kunt focussen. Ook zorgen deze ingrediënten voor een verbeterde bloedsomloop. De exacte ingrediënten verschillen per pre-workout. De pre-workout wordt idealiter 15 tot 30 minuten voordat de inspanning begint, ingenomen. Het lichaam heeft namelijk deze tijd nodig om de pre-workout op te nemen. Naast een fysieke werking heeft een pre-workout ook een psychologische werking. Het geeft je namelijk het gevoel dat je meer aankan tijdens je inspanning waardoor je ook daadwerkelijk meer uit jezelf haalt.

Voordelen pre-workout

Het nemen van een pre-workout brengt enkele voordelen met zich mee:
 
    • Het zorgt voor meer energie en mentale focus
    • Het vergroot uithoudingsvermogen
    • Het gaat spierafbraak tegen
    • Het zorgt voor een verbeterde transport van voedingsstoffen
    • Het zorgt voor vetverbranding
    • Het zorgt voor optimale hormoonhuishouding
    • Het zorgt voor krachttoename
    • Het ervoor dat je sneller hersteld tussen sets

Nadelen pre-workout

Maar het gebruiken van een pre-workout kent ook enkele nadelen. 

Latere energie dips
Door een pre-workout te gebruiken, krijg je meer energie. Deze toename aan energie wordt vooral veroorzaakt door de hoeveelheid cafeïne die in een pre-workout verwerkt zit. Maar deze extra energie uit cafeïne leen je als het ware, waardoor je deze later weer terug ‘in zal moeten leveren’ aan je lichaam. Hierdoor zal je een energie dip ervaren. Dit zorgt voor grote schommelingen in je energie en kan daarnaast een negatief effect hebben op je slaap. 

Je negeert je lichaam
Je lichaam geeft je een signaal wanneer het rust nodig heeft. Dit zijn signalen als vermoeidheid, minder energie en spierpijn. Door een pre-workout te nemen negeer je deze signalen. Hiermee vergroot je de kans op overtraining en stress. 

Het zorgt voor bijwerkingen 
Er zijn een aantal bijwerkingen die op lange termijn veelvuldig voorkomen door het gebruik van pre-workouts. Dit kunnen bijwerkingen zijn als uitputting, een verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en hoofdpijn.

Het daagt uit om te veel te nemen
Je lichaam wordt intolerant doordat je gewend raakt aan de cafeïne die in de pre-workouts zit verwerkt. Hierdoor heeft je lichaam steeds meer nodig om het zelfde effect te veroorzaken. Dit kan er zelfs tot leiden dat je in een situatie komt waar je niet meer zonder kan.

Slapeloosheid
Het gebruiken van een pre-workout kan er voor zorgen dat de kwaliteit van je slaap achteruit gaat. Dit komt door de grote hoeveelheid cafeïne en andere stimulerende middelen die in een pre-workout zijn verwerkt.
      
Een pre-workout gebruiken zorgt er dus voor dat je energieniveau, kracht en uithoudingsvermogen toenemen waardoor je een zware training gemakkelijker kunt volbrengen. Maar zorg er wel voor dat je er zorgvuldig mee omgaat en houd in je achterhoofd dat er ook enkele nadelen aan het gebruik van een pre-workout verbonden zitten.

Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen
De populairste artikelen
De nieuwste artikelen