Vitamines en mineralen zijn microvoedingsstoffen. Ook spoorelementen (mineralen die je lichaam maar heel weinig nodig heeft) vallen hieronder. Deze microvoedingsstoffen zijn essentieel voor een goede werking van het lichaam. Voldoende inname van deze stoffen is dan ook onmisbaar wanneer het gaat om een goede gezondheid. Niet alle stoffen kunnen namelijk (voldoende) door het lichaam worden aangemaakt en een tekort maar ook een teveel hieraan kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Van vitamines en mineralen hebben we echter maar kleine hoeveelheden nodig en een serieus tekort komt dan ook niet snel voor. Vitamines en mineralen hebben vrijwel dezelfde functies voor het lichaam.
Wij kennen in totaal 13 verschillende vitamines. Hiervan zijn er vier vet oplosbaar en negen wateroplosbaar. Vet oplosbare vitamines vinden we voornamelijk terug in het vet van voedingsmiddelen. Je vindt deze vitamines dan ook in producten zoals vlees, vis en melkproducten. Deze kunnen worden opgeslagen in ons lichaam. Water oplosbare vitamines vinden we terug in het vocht dat in deze producten zit. Producten waar deze vitamines in zitten zijn groenten, fruit, noten en volkorenproducten. Deze vitamines kunnen niet worden opgeslagen in het weefsel van het lichaam en een teveel ervan plassen we dus gewoon weer uit.
Vet oplosbaar;
Water oplosbaar;
Vrijwel elke vitamine B soort draagt bij aan het vrijmaken van energie uit de voeding.
Ook van mineralen en spoorelementen bestaan er veel verschillende soorten. Van beide zijn er essentiële maar ook niet essentiële soorten. De essentiële soorten kunnen door het lichaam niet zelf worden aangemaakt en moeten daarom uit onze voeding komen. Denk hierbij aan mineralen als;
Essentiële spoorelementen zijn; ijzer, jodium, koper, zink, selenium, mangaan, molybdeen, chroom en fluoride.
Bij het bereiden en bewaren van voedsel kunnen vitamines verloren gaan. Bij het bereiden van eten kunnen ook de mineralen verloren gaan. Dit gebeurt wanneer het voedsel te ver verhit wordt, of wanneer er te veel water wordt gebruikt bij het koken. De mineralen kunnen namelijk in water oplossen. Het bewaren heeft geen effect op de hoeveelheid van de mineralen. Voor het behoud van de vitamines is het echter belangrijk dat je het voedsel, gekoeld, in het donker en zeker niet te lang bewaard. Gebruik bij het koken niet te veel water en verhit de producten niet langer dan nodig is. Op die manier zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk van de vitamines en mineralen in de producten daadwerkelijk binnen krijgt.