Decathlon - Alles voor je fiets

Bloedvolume

Bloed is een van de belangrijkste dingen van ons lichaam. Zonder bloed kan een mens niet leven. Bloed vervult een aantal belangrijke functies voor het lichaam. In dit artikel lees je wat bloedvolume inhoud en waarom het zo belangrijk is om een zo groot mogelijk bloedvolume te hebben.

De hoeveelheid bloed dat in een lichaam zit wordt ook wel het bloedvolume genoemd. Hierin worden zowel rode bloedcellen als bloedplasma mee. Het gemiddelde bloedvolume van een gezond volwassen persoon ligt ongeveer bij de 5 liter. Mannen hebben meestal meer bloed in het lichaam dan vrouwen. Bloedvolume wordt geregeld door de nieren. 

Veel mensen zitten tegenwoordig te veel en hebben dus een gebrek aan fysieke inspanning. Dit is slecht voor hart en bloedvaten en kan uiteindelijk sneller leiden tot de dood. Bewegen en jezelf inspannen is goed voor het hart en de bloedvaten.

Toename bloedvolume 

Door je in te spannen wordt de hoeveelheid bloed dat door je bloedvaten stroomt hoger. Mensen die veel sporten en vooral cardio trainingen doen, hebben al snel één liter meer bloed in het lichaam dan minder actieve mensen. Meer bloed in het lichaam zorgt voor een aantal positieve effecten. Zo is een groter bloedvolume goed voor je hart. Meer bloed maakt het makkelijker om je hart te vullen, met als gevolg dat je hartslag een groter volume aan bloed kan wegstouwen. Dit zorgt er dus voor dat je hart efficiënter pompt. Hoe meer bloedvolume hoe meer nadelige stoffen in het bloed afnemen. Een toegenomen bloedvolume zorgt voor een verdunning van de hoeveelheid vetten, wat op zijn beurt dan weer zorgt dat de kans dat het cholesterol bij de slagaders blijft zitten ook kleiner wordt. 

Je hoeft niet lang te bewegen voor het effect heeft op uw bloedvolume. Een kleine training heeft al een positief effect op je bloedvolume. Je hoeft dus niet weken te trainen voor een verhoging van het bloedvolume. 

Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen
De populairste artikelen
De nieuwste artikelen