Decathlon - Alles voor je fiets

Lenigheid

Iedereen heeft het wel eens geprobeerd; met gestrekte benen staan en met je handen de grond aanraken. Maar dit valt nog best tegen... Heb jij het gevoel dat je vroeger een stuk leniger was? Of wil je gewoon wat minder stijf zijn? En hoe komt het dat sommige leniger zijn dan ik of juist andersom? Wij vertellen het je in dit artikel! 

Minder lenig door vet en spiermassa

Naast dat een gedeelte van je lenigheid erfelijk bepaald is, wordt het beïnvloedt door het jou spiermassa en lichaamsvet. Een teveel van zowel lichaamsvet als spiermassa kan er voor zorgen dat je minder lenig bent. 

Ondanks dat een man in het algemeen meer spiermassa bevat en minder lichaamsvet, is de vrouw in het algemeen toch leniger. Naast je spiermassa en lichaamsvet speelt ook het kapselbandapparaat een rol in de lenigheid. Dit is een vlies dat om twee botstukken zit om die bij elkaar te houden, des te meer ruimte je hier hebt, des te leniger je bent. 

Sporten om leniger te worden?

Sporten en/of bewegen helpt je inderdaad om soepel te blijven. Wanneer je iedere dag minstens 30 minuten beweegt of sport, dan zorgt dit ervoor dat het kraakbeen soepel blijft en daarnaast zorgt het er ook voor dat het synovia (gewrichtssmeer) stroperig blijft. 

Veel mensen worden in de ochtend wakker met enorm stijve spieren en een simpele trucje hiertegen is om een extra paar sokken in bed aan te trekken en wanneer je wakker wordt om direct te bewegen. De sokken zijn ervoor om je lekker warm te houden, want warmen voeten staan gelijk aan een warm lichaam. 

Hieronder heb ik een aantal sporten benoemd die helpen om flexibeler te worden:

  • Hardlopen – Dit zorgt er namelijk voor dat de gewrichten die het gewicht moeten dragen, sterker worden.
  • Tai Chi  – Dit zorgt ervoor dat je lichaam soepeler kan bewegen
  • Yoga – Dit zorgt ervoor dat je spieren sterker maar ook leniger worden
  • Zwemmen – Tijdens het zwemmen ontspannen al je spieren en functioneren ze beter. Dit is natuurlijk niet het geval wanneer je in koud water zwemt.

Hoe blijf ik soepel:

Het rekken van je spieren zorgt er voor dat je spiervezels langer worden en hierdoor creëer je meer rek in je spieren en blijf je soepeler. Maar het is belangrijk om niet te rekken zonder een warming-up gedaan te hebben! 

Te lenig

De meeste willen graag wat leniger worden dan dat ze al zijn, maar in uitzonderlijke gevallen kunnen mensen ook te lenig zijn. Dit wordt dan hypermobiliteit genoemd en komt bij de 4 tot 7 % van de bevolking voor.  Bij hypermobiliteit wordt er gesproken van veranderingen in het bindweefsel waardoor de kapsel meer elastische eigenschappen hebben. 

Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen
De populairste artikelen
De nieuwste artikelen