Decathlon - Alles voor je fiets

De voordelen van krachttraining voor de gezondheid

Krachttraining heeft veel meer te bieden dan alleen het opbouwen van spieren. Het is een sleutelcomponent van een gezonde levensstijl met een breed scala aan voordelen voor zowel fysieke als mentale gezondheid. In dit artikel werken we de verschillende voordelen uit en leggen we vervolgens uit hoe jij ervoor kunt zorgen dat je deze voordelen kunt ervaren, door te kiezen voor de meest efficiënte fitness oefeningen.

De voordelen van krachttraining

 1. Spieropbouw: Krachttraining bevordert de groei van spierweefsel, wat niet alleen bijdraagt aan een gespierder uiterlijk, maar ook de stofwisseling stimuleert.

 2. Verminderd risico op chronische ziekten: Krachttraining is geassocieerd met een lager risico op aandoeningen zoals diabetes type 2, hartziekten en bepaalde vormen van kanker.

 3. Behoud van spiermassa bij veroudering: Het helpt leeftijdsgerelateerd spierverlies tegen te gaan, wat sterk kan bijdragen voor mobiliteit en dagelijkse activiteiten. Uiteraard is niemand volledig bestand tegen veroudering, maar je kunt het wel degelijk vertragen.

 4. Verhoogde stofwisseling: Spieren verbranden meer calorieën in rust, wat kan bijdragen aan een efficiënter gewichtsbeheer.

 5. Toename van functionele kracht: Het helpt bij dagelijkse activiteiten zoals tillen, buigen en traplopen.

 6. Botdichtheid: Het stimuleert de groei en dichtheid van botten, waardoor het risico op osteoporose en fracturen wordt verminderd.

 7. Verbeterde slaapkwaliteit: Regelmatige lichaamsbeweging, waaronder krachttraining, kan bijdragen aan een betere slaap.

 8. Versterking van omliggende weefsels: Het verstevigt pezen, ligamenten en kraakbeen, waardoor de gewrichtsstabiliteit wordt verbeterd.

 9. Bloeddrukregulatie: Regelmatige krachttraining kan helpen bij het handhaven van een gezonde bloeddruk.

 10. Verbeterde insulinegevoeligheid: Krachttraining kan de manier waarop het lichaam reageert op insuline verbeteren, wat gunstig is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

 11. Stressvermindering: Fysieke activiteit, inclusief krachttraining, vermindert stresshormonen en bevordert de afgifte van endorfines, wat stress vermindert.

 12. Lichamelijk zelfvertrouwen: Verbeterde lichaamscompositie en kracht dragen bij aan een positief zelfbeeld.

 13. Psychologisch welzijn: Regelmatige training is gekoppeld aan een verbeterde stemming en zelfs verlichting van milde depressieve symptomen.

Welk fitness oefeningen moet je kiezen?

Wanneer je graag een zo effectief mogelijke fitnessroutine wilt maken, zijn compound oefeningen een waardevolle toevoeging. Deze fitness oefeningen, die meerdere spiergroepen en gewrichten betrekken, maximaliseren niet alleen de resultaten, maar besparen ook kostbare tijd. Een zeer effectieve compound oefening is bijvoorbeeld de deadlift, die de onderrug, hamstrings en glutes aanspreekt, terwijl het ook je core versterkt.

Squats, zowel met gewicht als zonder, zijn een veelzijdige fitness oefening die de benen, bilspieren en core gebruiken. Bankdrukken is uitstekend voor het versterken van de borst, schouders en triceps. Overhead presses, zowel met barbell als dumbbells, zijn geweldige keuzes om de schouders te ontwikkelen. Daarnaast kun je met pull-ups en chin-ups een sterke rug en armen opbouwen.
Door de compound oefeningen in je routine op te nemen, optimaliseer je je trainingstijd en maximaliseer je de algehele spierontwikkeling.

Conclusie

Krachttraining biedt allerlei voordelen voor het menselijk lichaam. Van fysieke voordelen tot de mentale aspecten en alles daar tussenin, de voordelen zijn enorm. Reden genoeg dus voor jou om krachttraining toe te gaan passen in je wekelijkse schema. Kies voor de genoemde fitness oefeningen uit dit artikel en bouw vanaf die wijze verder. Zorg ervoor dat je niet te zwaar en niet te vaak traint, maar dat je lichaam voldoende tijd krijgt om te ontspannen.

Bron: DailyFit

Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen
De populairste artikelen
De nieuwste artikelen