Decathlon - Alles voor je fiets

Waarom sporten belangrijk is

Van top tot teen wordt ons lichaam door lichaamsbeweging gestimuleerd om optimaal te functioneren. Wanneer je niet actief bent, heeft dit invloed op al je systemen, tot op cellulair niveau toe. Beweging stimuleert de aanmaak van mitochondriën, die ervoor zorgen dat we meer energie in ons lichaam hebben. Als je niet voldoende beweegt, heeft het ook effect op de manier van ouder worden. Het goede nieuws is dat je nooit te oud bent om te beginnen. Zelfs als je ouder bent dan negentig jaar heb je er nog baat bij. Hieronder vind je een aantal zaken die betrekking hebben op niet bewegen.

Diabetes

Inactiviteit maakt ons lichaam minder gevoelig voor insuline. Dit kan weer leiden tot het ontstaan van diabetes. Door te bewegen, kunnen we dit proces omkeren. Uit een onderzoek, waaraan meer dan 50.000 verpleegkundigen meededen, kwam naar voren dat wanneer je elke dag 2 uur televisie kijkt, de kans op diabetes met 14 procent stijgt; elke 2 uur zittend werk doen verhoogt de kans met 7 procent. 1 uur bewegen verlaagt de kans op diabetes met 34 procent. Mensen die een hoog bloedsuikergehalte hebben, verlagen hun kans op diabetes met 58 procent als ze 2,5 uur per dag aerobicoefeningen doen. Inactiviteit leidt ook tot hart- en vaatziekten en toename van gewicht.

Spieren

Als je niet beweegt, kwijnen de spieren weg (dit noemt men spieratrofie) en die worden dan na verloop van tijd vervangen door vet. Spieratrofie begint bij mannen rond de vijftig en bij vrouwen rond de veertig jaar zichtbaar te worden. Elke tien jaar daarna verlies je 6 procent spiermassa en 10 tot 15 procent kracht. Je kunt dit proces op elke leeftijd weer omkeren door spierversterkende oefeningen. Sterke spieren zijn belangrijk als je ouder wordt, zodat je geen fracturen krijgt of je evenwicht verliest. Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, verhoogt u de kans om tot op hoge leeftijd energiek en onafhankelijk te blijven.

Immuunsysteem

Regelmatig bewegen verbetert je afweersysteem. Tenzij u het te veel doet, dan slaat het door en heeft u een grotere kans op verkoudheid. Marathonlopers bijvoorbeeld hebben een grotere kans op een verkoudheid na een marathon. Wanneer u alleen in het weekeinde sport, kan dat schadelijker zijn dan wanneer u regelmatig sport.

Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen
De populairste artikelen
De nieuwste artikelen