Decathlon - Alles voor je fiets

Wat moet je weten over een burn-out?

Vaak is een burn-out niet iets wat van de ene op de andere dag inslaat. Geleidelijk sluipt een burn-out je leven binnen als gevolg van uitputting en vermoeidheid. Je voelt je lusteloos, hebt geen energie meer, je voelt constante spanning en raakt snel geïrriteerd. Al deze symptomen horen bij een burn-out. Chronisch overbelast zijn zonder de tijd te hebben of nemen om hiervan te herstellen is hiervan de oorzaak. Stress is in kleine en korte mate niet schadelijk voor je, iedereen krijgt ermee te maken, maar te lang te veel stress ervaren maakt de ruimte vrij voor een burn-out.

Wees er op tijd bij

Een burn-out is op tijd te signaleren als je op de hoogte bent van de symptomen. Als je je herkent in de onderstaande symptomen denk hier dan niet te makkelijk over en zoek hulp. Een burn-out coach kan je helpen om samen stappen te zetten naar herstel.

De eerste kenmerken zijn meestal het gevoel van vermoeidheid en het gevoel van uitputting. Mensen met een burn-out voelen zich vaak opgejaagd en gespannen, ze hebben nergens zin in, weinig energie, raken snel geïrriteerd en hebben last van paniek- of angstaanvallen. Fysieke kenmerken van een burn-out zijn een snelle hartslag, hoofd- en/of buikpijn.

Wat veroorzaakt een burn-out?

Een burn-out wordt vaak geassocieerd met werkdruk. In de meeste gevallen is het werk ook de oorzaak. Problemen op het werk, de hoge werkdruk of onderlinge irritaties en spanningen veroorzaken overspannenheid wat weer leidt tot een burn-out. Een burn-out kan ook worden veroorzaakt door langdurige stress en spanning op een ander gebied, zoals in de privésfeer. Problemen of ziekte binnen een gezin of familie, veranderingen in je leven of traumatische gebeurtenissen zijn allemaal oorzaken voor stress en spanning. Dus ook zonder enorme werkdruk kan je dezelfde klachten ondervinden en ook dan is het van belang ze serieus te nemen en om hulp te zoeken, bijvoorbeeld door middel van burn out coaching.

Waarom komen burn-outs bij studenten vandaan?

Onder studenten komt steeds vaker de diagnose burn-out voor. De oorzaken zoals eerder omschreven zijn bij studenten natuurlijk ook dagelijkse kost. De druk van presteren, het moeten studeren, de tijdsdruk, het combineren van studie, een sociaal leven en een bijbaan. Dat dit stress en spanning veroorzaakt wat kan leiden tot een burn-out is niet meer dan logisch.

Waar komt de toename burn-outs vandaan?

Door het internet, de mobiele telefoon en laptop is het mogelijk om altijd en overal te werken en bereikbaar te zijn. Waar men vroeger de deur achter zich dichttrok om naar huis te gaan is het nu nog mogelijk om op de parkeerplaats nog een telefoontje te krijgen waarop je meteen actie moet ondernemen. De balans tussen werk en privé is anders, de grens is vager, de stress neemt toe, de druk neemt toe. Je bewust zijn van deze valkuilen en het vaststellen van grenzen vermindert de kans op een burn-out.

Wat kan de burn-out coach voor je doen?

Samen met een coach kan je de oorzaak van de stress achterhalen. Als de oorzaak bekend is kan je er wat aan veranderen. Een coach helpt je je problemen te signaleren en daarna aan te pakken. Ook geeft een coach advies over hoe je je leven zo kan inrichten dat er minder stress en spanning aanwezig zijn. De kennis van een coach helpt je om je leven ten gunste van je eigen gezondheid op een ander spoor te krijgen. Uiteraard werkt een coach met een persoonlijk plan waarbij rekening gehouden wordt met het individu. Herstellen van de burn-out en preventie van herhaling zijn het uitgangspunt van de hulp die een burn-out coach aanbiedt.

Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen
De populairste artikelen
De nieuwste artikelen