Decathlon - Alles voor je fiets

Bewegen en sporten

Bewegen is goed voor alles en iedereen. Het zorgt ervoor dat je gewichtstoename voorkomt en het helpt gezondheidsproblemen en ziekten te bestrijden. Ook zorgt het voor geestelijke voordelen als een beter humeur en zelfvertrouwen. Maar er zijn nog veel meer voordelen verbonden aan bewegen en sporten

Bewegen is goed voor alles

Door voldoende te bewegen worden spieren en gewrichten sterker en soepeler. Daarnaast helpt het bepaalde ziektes te voorkomen. Ook stimuleert het de ademhaling en bloedsomloop en verlaagt het de bloeddruk en het cholesterol- en suikergehalte. Kortom, bewegen en sporten brengen vele voordelen met zich mee. 

Gewichtstoename voorkomen
Genoeg bewegen en sporten voorkomt gewichtstoename en het helpt bij gewichtsverlies. Hoe intensiever je sport, hoe meer calorieën je verbrandt en dus hoe meer gewicht je verliest. Als je geen tijd hebt om te sporten, kan je ook voldoende bewegen. Je kunt namelijk de trap in plaats van de lift nemen of de fiets in plaats van de auto. 

Gezondheidsproblemen en ziektes bestrijden
Regelmatig bewegen en sporten helpt verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Denk hierbij aan bepaalde vormen van kanker, een depressie of een beroerte. Ook zorgt het voor een verlaagt cholesterol- en suikergehalte en vermindert het de kans op hart- en vaatziekten. 

Humeur verbetering
Bewegen maakt je gelukkiger en helpt je ontspannen doordat het verschillende chemicaliën in de hersenen stimuleert. Daarnaast krijgt je zelfvertrouwen een boost. Mensen die vaker sporten, worden positiever over hun uiterlijk. Bewegen en sporten reduceert gevoelens van stress. 

Sterke botten en gewrichten
Bewegen en sporten houden je botten en gewrichten sterk. Sommige mensen hebben fragiele botten. Voor hen is het van belang om in ieder geval balansoefeningen te doen. Sterke spieren zorgen ervoor dat je je evenwicht beter kunt bewaren.

Beter slapen
Sporten en bewegen bevordert de slaapkwaliteit. Het zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt en daarnaast dat je dieper slaapt. Hierbij is het wel belangrijk dat je niet vlak voor het slapen gaat sporten. Dan is het namelijk mogelijk dat je te veel energie hebt om in slaap te kunnen vallen.

Meer energie
Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de spierkracht en het uithoudingsvermogen. Door te bewegen worden zuurstof en voedingsstoffen naar de spierweefsels gebracht. Deze helpen je hart en bloedvaten, maar ook je longen efficiënter te laten werken. Wanneer je hart, bloedvaten en longen efficiënter werken blijft er meer energie over voor de gewone dagelijkse dingen.

Beweegrichtlijnen

De beweegrichtlijnen bieden een advies over hoeveel lichaamsbeweging nodig is voor een goede gezondheid. Deze richtlijnen zijn er voor kinderen (vanaf 4 jaar) en voor volwassenen en ouderen.  Ten eerste: voorkom veel stilzitten. Ook wordt voor volwassenen en ouderen voorgeschreven om minsten 150 minuten per week aan matig intensieve inspanningen te doen verspreid over verschillende dagen. Voor kinderen geldt 60 minuten per dag matig intensief bewegen. Matig intensieve inspanningen zijn inspanningen als wandelen en fietsen. Ook wordt voor volwassenen en ouderen voorgeschreven om minsten twee keer per week oefeningen te doen die de spieren en botten versterken. Voor kinderen is dit drie keer per week. Voor ouderen is het belangrijk om deze oefeningen te combineren met balansoefeningen. En als laatste: bewegen is goed, meer bewegen is beter. De richtlijnen zijn minima, en het is dus niet erg en zelfs goed om aan meer beweging te doen.

Verschil bewegen en sporten

Bewegen en sporten worden vaak door elkaar gebruikt. Dit is begrijpelijk, aangezien de grens tussen bewegen en sporten voor ieder persoon kan verschillen. Onder bewegen wordt een lichte lichamelijke activiteit verstaan. Dit zijn activiteiten die over de hele dag plaatsvinden. Denk aan lopen en fietsen, maar ook activiteiten als klussen en tuinieren worden onder bewegen verstaan. Onder sporten wordt een lichamelijke activiteit met een grotere inspanning verstaan. 

Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen
De populairste artikelen
De nieuwste artikelen