Decathlon - Alles voor je fiets

Haalbare doelen stellen

Een van de belangrijkste dingen tijdens het afvallen is het opstellen van een duidelijk maar bovenal haalbaar doel. Alleen ‘afvallen’ is niet genoeg. Bepaal voor je zelf hoeveel je precies wilt afvallen en binnen welke tijdsperiode je dit wilt bereiken. Bovendien is het belangrijk om bewust bezig te zijn met waarom je anders gaat eten. Dit vergroot de kans dat je het afvallen volhoudt, ook in de moeilijke tijden. 

Voeding en leefstijl aanpassen

Twee factoren die grote invloed hebben op je gewicht zijn voeding en leefstijl. Deze twee factoren heb je helemaal zelf in de hand en dus kun je zelf grote invloed uitoefenen op je gewicht. Je kan een aantal dingen doen om het afvalproces te bevorderen. Allereerst begint afvallen bij bewustwording. Houd bij wat en hoeveel je eet, zodat je precies weet wat je kan veranderen in je voedingspatroon. Daarnaast is het van belang dat je gevarieerd en onbewerkte producten eet. Ook bewegen is een belangrijk onderdeel van afvallen en een gezonde leefstijl. Bewegen betekend niet per se sporten. Veel belangrijker is het dat je gedurende de dag voldoende beweegt. Verder hebben factoren als slaaptekort en stress een negatieve invloed op je gewicht. Zorg dus voor voldoende nachtrust en vermijd stress. Als laatst is het goed om met aandacht te eten. Wanneer je met aandacht eet, weet je precies wanneer je genoeg op hebt. 

Verleiding voorkomen

Een veel voorkomende verhindering in het afvalproces is de verleiding van lekkernijen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de verleiding te voorkomen. Zo is het belangrijk om veel eiwitten en vezels te eten. Beiden zorgen ervoor dat je langer een vol gevoel hebt en minder snel weer honger krijgt. Ook het voldoende drinken van water en thee geven een vol gevoel en helpen daarmee om minder te eten. Verder kun je de verleiding tegen gaan door afleiding te zoeken of door snoep en snacks uit het zicht te halen. Als je toch wil snoepen, vervang dan ongezonde door gezonde snacks, zoals snoeptomaten en snoeppaprika’s. Als laatst is het van belang om op te letten wanneer je alcohol nuttigt. Alcohol neemt namelijk de remming weg waardoor je meer kan gaan eten dan dat eigenlijk de bedoeling is. 

De populairste artikelen
De nieuwste artikelen