Decathlon - Alles voor je fiets

Nooit te oud om te bewegen

Het antwoord is bekend. Slechts een op de zes ouderen in Nederland beschikt over voldoende uithoudingsvermogen voor een dergelijke hardloop, fiets- of schaatstocht. De rest raakt bij wijze van spreken al buiten adem door het duwen van een winkelkar of kinderwagen. Toch is het voor ouderen nooit erg om te blijven bewegen, het is zelfs beter. Veel mensen zeggen vaker tegen ouderen: ‘Doe maar rustig aan.’ Toch is het ook voor ouderen niet goed om veel stil te blijven zitten. 

Krachttraining

Drie keer per week minstens twintig minuten inspannende lichaamsbeweging is noodzakelijk voor een goede conditie. Diep ademhalen en zweten, de hartslag de hoogte in, het bloed door de aders jagen. Dat is goed voor ouderen en kan ook overspannenheid voorkomen! Ook krachttraining dus, want een hogere leeftijd betekent verlies aan spiermassa. Sarcopenie is de vermindering van spiermassa door het vorderen van de leeftijd. Rond het 20e levensjaar bestaat het lichaamsgewicht voor 50 procent uit spieren. Met 75 jaar is daar nog maar 25 procent van over. In de plaats van die verloren spiermassa krijg je vet. Als gevolg van minder bewegen en slecht eten komen er doorgaans nog wat extra kilo's bij. Gevolg is dat een oudere met minder kracht hetzelfde lichaamsgewicht of zelfs meer moet meeslepen.

Inspanning

Excuses om niet aan inspanning te doen, zijn er bijna niet. Zo gaat 'ik ben te oud' niet op. Onderzoek van de universiteit van Maastricht wees uit dat zelfs mensen van boven de 85 de conditie nog aanmerkelijk kunnen verbeteren door inspanning. 'Ik ben ziek' is ook geen argument. Er is namelijk vrijwel geen enkele ziekte te bedenken waarop sporten en gezonde voeding geen positieve inwerking hebben, of het nu gaat om hartklachten, suikerziekte of reuma. Ouderen moeten juist méér gaan bewegen in plaats van minder. Bewegen houdt je jong en is een investering in je zelfbescherming tegen aandoeningen, ziektes en vroegtijdige veroudering. 

Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen
De populairste artikelen
De nieuwste artikelen