Decathlon - Alles voor je fiets

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders of drankjes. Deze supplementen zijn bedoeld als aanvulling van jouw dagelijkse eetpatroon. Ze bevatten voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen of bioactieve stoffen. De stoffen in deze supplementen hebben dezelfde werken als de stoffen die je normaal uit je voeding zou halen. Ideaal dus als jij met je dagelijkse eetpatroon niet alle voedingsstoffen binnen krijgt die je wel nodig hebt. Meestal zijn deze supplementen dan ook niet nodig. Er zijn echter verschillende groepen waarvoor deze wel een duidelijk positief effect kunnen hebben. Denk hierbij aan jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen. Ook mensen die ervoor kiezen geen dierlijke producten te eten of drinken kampen vaker met een tekort aan bijvoorbeeld vitamine B12. Wanneer je bijna niet buiten komt en dus maar weinig zon ziet is de kans op een vitaminetekort ook aanwezig. 
Voedingssupplementen kun je in alle soorten en maten vinden in de winkel. Om het wat makkelijker te maken kunnen deze grofweg in gecategoriseerd worden in 3 groepen;

  • supplementen; deze bevatten slechts 1 vitamine of mineraal
  • multisupplementen; deze bevatten een combinatie van vitamines en/of mineralen
  • nutraceuticals; deze bevatten de bioactieve stoffen in een voedingssupplement

Moet ik supplementen nemen?

Wanneer je gezond en gevarieerd eet heb jij waarschijnlijk geen voedingssupplementen nodig. Het is dan ook zeker niet nodig om meer dan de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen. Hoewel je een teveel aan vitaminen meestal gewoon uit plast kan dit ook negatieve effecten hebben op je gezondheid wanneer het te lang aanhoudt. Pas daarom op dat je geen (verkeerde) supplementen slikt wanneer je alle voedingsstoffen al uit je voeding haalt. Toch kunnen supplementen ook een positief effect hebben op jouw gezondheid wanneer je geen kind, zwangere vrouw of oudere bent. De stoffen in deze supplementen zijn namelijk makkelijker op te nemen door het lichaam dan de stoffen die je uit je voeding kunt halen. Dit betekent echter niet dat jij je vieze groentjes zomaar kunt vervangen door een simpel pilletje. In groenten en fruit zitten ook andere bioactieve stoffen die een positief effect hebben op jouw gezondheid en niet terug te vinden zijn in supplementen. 
 

 

De populairste artikelen
De nieuwste artikelen