Decathlon - Alles voor je fiets

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is goed voor iedereen. Doordat handelingen tegenwoordig steeds minder inspanning vereisen, bewegen veel mensen te weinig. Mensen zijn steeds sneller geneigd de lift te nemen en de auto te pakken en daarnaast zijn vele handelingen geautomatiseerd. Door voldoende te bewegen worden spieren en gewrichten sterker en soepeler. Daarnaast helpt het bepaalde ziektes te voorkomen. Ook stimuleert het de ademhaling en bloedsomloop en verlaagt het de bloeddruk en het cholesterol- en suikergehalte. Kortom, genoeg redenen om aan voldoende lichaamsbeweging te doen.

Hart- en vaatziekten 18-10 Het wordt vaak herhaald: “voldoende beweging zorgt ervoor dat de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, botbreuken, psychische klachten en diabetes aanzienlijk kleiner wordt”. Maar[...] Creatine Ester 15-10 Creatine is een stof die voor extra uithoudingsvermogen tijdens trainingen zorgt. Helaas wordt creatine niet optimaal door het lichaam opgenomen. Creatine Ester is een nieuwe doorbraak op dit gebi[...] Nooit te oud om te bewegen 11-10 Het antwoord is bekend. Slechts een op de zes ouderen in Nederland beschikt over voldoende uithoudingsvermogen voor een dergelijke hardloop, fiets- of schaatstocht. De rest raakt bij wijze van spr[...] Voordelen van sporten 10-10 Van top tot teen wordt ons lichaam door lichaamsbeweging gestimuleerd om optimaal te functioneren. Wanneer je niet actief bent, heeft dit invloed op al je systemen, tot op cellulair niveau toe. Be[...] Bloedvolume 08-10 Bloed is een van de belangrijkste dingen van ons lichaam. Zonder bloed kan een mens niet leven. Bloed vervult een aantal belangrijke functies voor het lichaam. In dit artikel lees je wat bloedvolu[...] Metabolisme 08-09 Ten opzichte van andere zoogdieren wordt de levenscyclus van mensen en primaten gekenmerkt door een uitzonderlijk laag tempo van groei, reproductie en veroudering. Lange tijd werd gedacht dat dit [...] Lenigheid 01-09 Iedereen heeft het wel eens geprobeerd; met gestrekte benen staan en met je handen de grond aanraken. Maar dit valt nog best tegen... Heb jij het gevoel dat je vroeger een stuk leniger was? Of wil[...]
Lijfsportenmiddelen hardloopschoenen

Voldoende lichaamsbeweging

Wetenschappers zijn continu bezig met het vraagstuk ‘wanneer beweeg je voldoende?’. Het blijft een lastig vraagstuk aangezien bepaalde beweegnormen die voor de een teveel zijn, voor een ander te weinig kunnen zijn. Om deze reden hebben deskundigen van de Gezondheidsraad enkele richtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen gelden voor volwassenen en ouderen. Ten eerste: voorkom veel stilzitten. Ook wordt voorgeschreven om minsten 150 minuten per week aan matig intensieve inspanningen te doen verspreid over verschillende dagen. Dit zijn inspanningen als wandelen en fietsen. Ook wordt voorgeschreven om minsten twee keer per week oefeningen te doen die de spieren en botten versterken. Voor ouderen is het belangrijk om deze oefeningen te combineren met balansoefeningen. En als laatste: bewegen is goed, meer bewegen is beter. De richtlijnen zijn minima, en het is dus niet erg en zelfs goed om aan meer beweging te doen.

Psychologische voordelen

Lichaamsbeweging zorgt er niet alleen voor dat we gezond blijven en allerlei ziektes worden voorkomen, het brengt ook enkele psychologische voordelen met zich mee. Allereerst zorgt regelmatige lichaamsbeweging voor meer zelfvertrouwen. Dit komt doordat wanneer je dingen doet om je lichaam te verzorgen, je een positiever beeld van jezelf krijgt. Daarnaast zorgt voldoende lichaamsbeweging voor een verbetering in je uiterlijk. Ten tweede activeert lichaamsbeweging de endorfine productie. Endorfine zorgt voor een gevoel van geluk en zorgt ervoor dat fysieke pijn wordt verminderd. Ten derde vermindert het stress en angst. Dit komt doordat door lichaamsbeweging spierspanning wordt verminderd. Ook beschermt lichaamsbeweging de hersenen tegen cognitieve achteruitgang. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat de hersenen naarmate je ouder wordt goed blijven werken. Als laatste helpt lichaamsbeweging om verslavingen te bedwingen. 

Kortom, bewegen is goed voor je geest en lichaam. En nog belangrijker, aan voldoende lichaamsbeweging doen is niet moeilijk! Laat de auto eens wat vaker staan en pak de fiets, maak een wandeling tijdens je lunchpauze en neem wat vaker de trap.

De populairste artikelen
De nieuwste artikelen